top of page

Хмарні технології в навчанні


Хмарні технології — це технології, які надають користувачам Інтернету доступ до комп’ютерних ресурсів сервера і використання програмного забезпечення як онлайн-сервіса.

Для пересічного користувача, здавалось б це не дуже потрібно, але от невеличким фірмам, установам, які не мають змоги придбати і обслуговувати власні дата-центри(сховища даних) або опрацювання складних обрахунків, це безумовно вихід з ситуації.

Хмарні технології в навчанні надають ряд переваг:

економія засобів на придбання програмного забезпечення (використання технології Office Web Apps (Office онлайн)); зниження потреби в спеціалізованих приміщеннях; виконання багатьох видів учбової роботи, контролю і оцінки online; економія дискового простору; антивірусна, безрекламна, антихакреська безпека та відкритість освітнього середовища для вчителів і для учнів.

Приклади використання хмарних технологій у школі

Використання Office Web Apps-додатків. (Office 365) Електронні журнали і щоденники. (http://shodennik.ua/) Он-лайн сервіси для учбового процесу, спілкування, тестування. Системи дистанційного навчання, бібліотека, медіатека. Сховища файлів,спільний доступ. (Dropbox,SkyDrive) Спільна робота. Відеоконференції. Електронна пошта з доменом гімназії. Сервіси Google Apps.

Google надає безліч додатків і сервісів, що допомагають в навчанні.

Google ArtProject – інтерактивно-представлені популярні музеї світу, Google Docs – онлайновий офіс, Google Maps – набір карт , Google Sites – безкоштовний хостинг, який використовує вікі-технологію, Google Translate – перекладач, YouTube – відеохостинг. Google Диск – єдиний простір для зберігання файлів і роботи з ними.

​​Найпоширеніші сервіси

Яндекс.Диск безплатно представляє 10 ГБ, які можна безкоштовно збільшувати до 20 ГБ (також, тимчасово, можна скористатися ще більшим об’ємом диску). Google Диск представляє 15 ГБ (разом з поштою) місця на своєму диску. Microsoft SkyDrive – 7 ГБ. Dropbox – 2 ГБ (безкоштовно можна більшувати до 16 ГБ). Mega – представляє безкоштовно 50 ГБ дискового простору. eDisk – це доступне з будь-якої точки Землі персональне сховище файлів. В цьому сховищі можна зберігати до 4 ГБайт інформації (близько 40 000 документів).

За матеріалами сайту http://infosvit.if.ua/hmarni-tehnolohiji-v-navchanni/

bottom of page